maanantai 12. joulukuuta 2011

oloja ja foolihappoa

Voihan väsymys. Ja ällötys. Suussa maistuu koko ajan paha maku... yh. Ja päänsärky.

Eli eipä tarvitse uusintatestejä täällä tehdä, raskaana ollaan ja selvästi. Vielä ollaan pidetty salaisuutena tämä, mutta eiköhän me pian tuleville isovanhemmille kerrota ja muutamalle läheiselle ystävälle myös. En minä tätä salaisuutena pysty kuitenkaan kovin kauaa pitämään, ja kuten todettu, minä en niinkään sitä keskenmenoa pelkää vaan sitä mitä rakenneultrassa sanotaan. Ja sinne asti on mahdotonta pitää salaisuutta.

Eli ei auta kuin nauttia tästä olotilasta. Ja vaikka nämä alkuraskauden krempat eivät sieltä mukavimmasta päästä olekkaan, rakastan silti tätä olotilaa. Pitänee ostaa jääkaappiin jotain naposteltavaa, jotain sellaista helppoa minkä voi napata suuhunsa kun alkaa ällötysoloa pukkaamaan. Se ei vielä ole kuin pieni aavistus, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitää, tulee se voimistumaan tuossa kahden viikon sisään. Yhdessäkään raskaudessa en ole joutunut oksentamaan, mutta kyseessä on sellainen kestokrapula ennemminkin. Koko ajan ällöttää ja päätä jomottaa. Typyä odottaessani mehujäät olivat hittituote raskausajan pahoinvointiin. Viime raskaudesta en muista... taisi olla pähkinät.

Kävin ostamassa foolihappolisää. Otan nyt joka päivää 400 mikrogrammaa foolihappoa ja 10 mkrgr d-vitamiinia. Omega3-valmisteet pitäisi lisätä listaan vielä kunhan ehdin. (Muistakaa kun ostatte noita omegakolmosia tarkistaa, että siihen ei ole lisätty a-vitamiinia.) Lisäksi nautiskelen maitohappobakteerituotteita, eli gefiluspiimää tai -jugurttia. Muistan joskus lukeneeni, että vastaavien tuotteiden käyttäminen raskausaikana vähensi lasten mahdollisia allergioita. Tiedä sitten onko siinä mitään taikaa, mutta ainakaan Tipusella ei ole mitään allergioita. Ennen olen syönyt multivitan raskausajan monivitamiinia, mutta syön kuitenkin pääsääntöisesti terveellisesti, ja en halua syödä ravintolisiä turhaan. Ja foolihappo on kuitenkin ehdottoman tärkeää, niinpä päätin syödä sitä nyt erillisenä tablettina.

Mitäs muuta... vähän olo on vielä pöllämystynyt. Sellainen että saapi nyt nähdä miten tässä käy. Mutta pikkuhiljaa alan rakentelemaan uskoa tulevaan. Jospa se olisi nyt meidän vuoromme?

rv 5+0



4 kommenttia:

Anniina ★ kirjoitti...

Tuon omega-3:sen on muuten todettu joissain tutkimuksissa ehkäisevän synnytyksen jälkeistä masennusta ja raskaudenaikaisia uniongelmia. Liittyi jotenkin aivojen rasvaamiseen :D Näin siis mua valisti vyöhyketerapeutti joka neuvoi paljon ennen raskaaksi tulemista että mitä ravintolisiä juuri kannattaa napsia purkista. Omegaa, deetä ja foolihappoa, ne oli ne tärkeimmät senkin mielestä jos muuten syö monipuolisesti ja terveellisesti.

Kiva jos sun pahoinvointi tossa parin viikon sisään yltyy, menee jouluruuista maku! Toivottavasti saat jotain nieltyä alas silloinkin :)

Elina kirjoitti...

Jaa, no mähän oon sitten varsin kartalla tässä hommassa. :) Kiva kuulla!

No sanos se... mut yleensä se paha olo ei oo haitannut mun syömisiä suuremmin. Tulee vaan joitain sellaisia mitkä ei maistu mitenkään... mut eiköhän nyt jotain sellaista löydetä jouluruuistakin mikä uppoo. ;)

miraana kirjoitti...

Vinkki: D-vitamiinia voi ja kannattaa ottaa enemmän (esim. 50 mcg per päivä talvisin); tuo 10 mikrogramman suomalainen suositus on niin olematon. :)
Itse otan syksystä kevääseen 60 mcg/pv (näitä [2400 IU = 60 mcg]) - ja tämän ansiosta ei ole flunssia ollut pitkiiin aikoihin ja onpa d-vitamiinilla paljon muitakin hyviä vaikutuksia.

Toivottavasti teillä menee kaikki hyvin tällä kertaa. :)

Elina kirjoitti...

kiitti miraana vinkistä! Itseasiassa mietinkin sitä kun tuossa apteekissa pyörähdin mutta en vielä ostanut uutta vitamiinia... täytynee ostaa vähän vahvempaa tavaraa. :)