Raskaudenkeskeytys

Olen pohdiskellut, että haluaisin kirjoittaa yhden postauksen siitä, että mitä raskaudenkeskeytyksessä tapahtuu. Tämä ihan vain näin niitä henkilöitä ajatellen, jotka joutuvat asian eteen ja pelkäävät ja jännittävät sitä, mitä tulee tapahtumaan.  Tämä on tietenkin omasta näkökulmastani ja omien kokemusteni pohjalta, kun kyseessä on geneettisistä syistä tehtävä raskaudenkeskeytys.

******************************************************************************************************

Tämä teksti on tarkoitettu kaikille teille, jotka olette menossa raskaudenkeskeytykseen.


******************************************************************************************************

Kun saa sen ikävän uutisen, että raskaus on keskeytettävä, on ryhdyttävä heti toimiin. Mikäli raskaus on jo ylittänyt normaalin raskaudenkeskeytyksen rajan, eli viikon 12, tulee raskauden keskeytykseen pyytää lupa Valviralta. Mikäli raskaus on yli viikon 24, ei lupaa enää saa ellei raskaus vaaranna äidin terveyttä. Siksi on toimittava aina ripeästi. Lääkärit täyttävät ja lähettävät nämä paperit sinun allekirjoituksellasi varustettuna. Tämä lääkärineuvosto, joka myöntää luvan raskaudenkeskeytykseen, kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Tiistaisin ja torstaisin. Joka tapauksessa on varauduttava siihen, että asia menee viikonlopun yli joko ennen tai jälkeen kokouksen. Kun päätös saapuu, saat ensimmäiset lääkkeet, joilla aloitetaan prosessi. Se tarkoittaa sitä, että ne valmistavat kohtua siihen keskeytykseen. Itselläni nämä ensimmäiset lääkkeet aloittivat (toisella kerralla) supistelut jo kotona.

Kun pääset sitten sairaalaan osastolle, varaudu siihen, että joudut samalle osastolle synnyttäneiden naisten kanssa. OYSissa keskeytys hoidettiin sisätautien puolella, mutta TAYSissa oli synnyttäneiden osasto. Keskeytystapauksissa saa aina yhden hengen huoneen, luonnollisesti. Muista pyytää kaikki kivunlievitys mitä on tarjolla, sillä tässä tapauksessa on turha kärsiä yhtään enempää kuin jo kärsit henkisesti.


Seuraavaksi lääkitystä lisätään, ja sitten vain odotellaan milloin kohtu alkaa supistelemaan. Mikäli sinulla on taustalla jo synnytyksiä, prosessi on nopeampi kuin ensikertalaisilla. Ensimmäinen keskeytykseni oli esikoiseni, joten siinä meni ihan koko päivä. Toisella kerralla tiesin jo sairaalaan tullessani, että tässä ei tule menemään kauaa.

Lääkkeet vaikuttavat ja saavat kohdun supistelemaan. Sinulle tuodaan metallinen pönttö, johon sitten lapsi syntyy. Periaatteessa kyseessä on tavallinen synnytys, eli mitä enemmän pystyt seisomaan tai kävelemään huoneessa, sitä nopeammin asiat etenee. Kun kaikki on ohi, hoitajat siistivät vauvan ja tuovat halutessasi sinulle hänet syliin. Saat olla vauvan kanssa niin kauan kuin haluat.

Itselläni nuo keskeytykset ovat olleet suorituksia. Itkut on siihen mennessä itketty, ja siinä hetkessä olo on yllätävän tyyni ja rauhallinen. Muistan edellisessä keskeytyksessä sanoin miehelleni, että vaikka nyt ollaan tässä, niin haluan silti yrittää toista lasta. Hei, ainahan me voidaan sit tulla tänne uudestaan, mehän ollaan jo ihan konkareita tässä hommassa. No, musta huumori pitää järjissään.

Ensimmäisellä kerralla keskeytys kesti pitkään ja jäin yöksi sairaalaan, mutta toisella kerralla vauva syntyi muutamassa tunnissa niin pääsin kuuden tunnin päästä kotiin toipumaan. Fyysinen toipuminen on nopeaa, mutta henkinen puoli on raskaampi. Siihen avuksi suosittelen ehdottomasti psykologista apua ammattilaiselta, ainakin itselleni ne keskustelut olivat tärkeitä.

******************************************************************************************************
Toivottavasti tästä tekstistä oli jotain apua sinulle, joka joudut tämän vaikean asian eteen.
******************************************************************************************************

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä jutusta. Olin seurannut blogiasi muutaman kuukauden ja valitettavasti toissapäiväisessä ultrassa sikiön sydän ei enää lyönyt ja olin eilen raskaudenkeskeytyksessä:(
Auringonkukka