Tähtilasten tarina

Tähtiveli

Vuonna 2007 tulin raskaaksi yllättäen. Niin, olimmehan ilman ehkäisyä olleet mutta jotenkin en osannut silti odottaa sellaista tapahtuvaksi. Olimme ensihämmennyksen jälkeen onnemme kukkuloilla. Menimme rakenneultraan pohdiskellen, olisiko lapsi tyttö vai poika?

Kuitenkin rakenneultrassa meille selvisi, että vauva oli sairas. Siltä puuttui munuaiset ja virtsarakko. Ja koska vauvalla ei ollut virtsarakkoa, ei syntynyt myöskään uutta lapsivettä. Se aiheutti taas monta muuta ongelmaa, kuten keuhkojen kehittymättömyyttä ja kampurajalkoja. Eli ennuste oli toivoton.

Meille kerrottiin vaihtoehtomme, jotka olivat joko jatkaa raskautta siihen saakka kun se sattuisi kestämään ja synyttää lapsi joka eläisi ehkä tunnin kivuliaasti. Tai voisimme anoa Valviralta lupaa raskauden keskeytykseen. Päädyimme tietenkin keskeyttämään raskauden.

Synnytin pienen pojan OYSissa 1/2008.
Diagnoosi oli Potterin oireyhtymä, ja sen kerrottiin olevan vain huonoa onnea, puhdasta sattumaa.


Tähtisisko

Olimme edellisen onnettomasti päättyneen raskauden jälkeen saaneet ihanan terveen tyttövauvan! Tipunen syntyi toukokuussa 2009 sektiolla perätilan vuoksi. Hän on hurmaava, ihana pieni tinttana.

Siksipä emme osanneet enää lainkaan odottaa samaa tapahtuvaksi uudestaan. Tulin raskaaksi syksyllä 2010. Kaikkien mielestä lapsille tulisi täydellinen ikäero! Ja ihanaa, saisitte kesävauvan. Niskapoimu-ultrassa kaikki oli hienosti, kätilö ei nähnyt mitään normaalista poikkeavaa. Kaiken piti olla hyvin.

Rakenneultrassa kuitenkin jouduimme saman kohtalon eteen kuin aiemmin. Vedetön kohtu, lapsella ei toimivia munuaisia, eikä virtsarakkoa. Tiesin, että joudumme saman asian eteen jälleen. Suru on suuri, ikävä kova. Kaipaan pieniä vauvojani kovin paljon.

Diagnoosiepäily tällä hetkellä on atyyppinen Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser -oireyhtymä, eli MURCS assosiaatio. Tytöllä puuttui myös osa kohdusta ja toinen munatorvi. Nyt odotamme kutsua perinnöllisyysklinikalle, jossa meille toivottavasti selviää tämän oireyhtymän mahdollisuus seuraavissa raskauksissa.

Kesken kohdusta revitty lapsi jättää jälkeensä suuren aukon, johon ainoa helpottava lääke on uusi raskaus.