torstai 1. maaliskuuta 2012

Pakkohoitoa

Päihdeäitien pakkohoito on ollut nyt ajankohtainen aihe mediassa. Mitä enemmän luen tämän kaltaisia uutisia, sitä enemmän kannatan pakkohoitoa. Syntymätön lapsi on viaton, eikä lapsen pitäisi joutua kärsimään äitinsä valinnoista tai elämäntilanteesta ennen syntymäänsä. Tuossa linkittämässäni tapauksessa lapselle ei ilmeisesti tullut mitään pysyvää vahinkoa, mutta valitettavan paljon syntyy äitinsä päihteidenkäytön vuoksi pahoin vammautuneita lapsia. Wikipedian näkemys fetaalialkoholisyndroomasta tässä.

Päihteiden käyttäminen raskaana on vastuutonta ja mielestäni pitäisi olla laitonta. En sano, että jokainen nainen joka raskaana ollessaan juo lasin viiniä aterian yhteydessä pitäisi pistää putkaan tai lätkäistä sakkolappu kouraan, vaan puhun ihan oikeista päihderiippuvaisista naisista. Mutta kuka nämä rajat vetää ja määrittelee, kuka sitä voisi valvoa, sitä en tiedä.

Alan olla kohta sitä mieltä että vaikka kahleissa putkaan siihen saakka kunnes lapsi syntyy, ja jos osoittaa halua jatkaa lapsen syntymän jälkeen vieroitushoidossa, tuettaisiin äidin ja lapsen yhteistä elämää. Mutta pahasti vammautuneet lapset äidin valintojen ja riippuvuuksien vuoksi eivät saa mitään mahdollisuutta terveeseen elämään!

Tulen niin vihaiseksi tietäessäni, että maailmassa on hirveän paljon pariskuntia, jotka tekisivät mitä vaan saadakseen lapsen. Ja sitten viinaa kiskovat, itseään piikittävät narkkarit saavat kantaa lapsen kohdussaan ilman mitään vastuuta tai rankaisua.

Tiedän, ettei kaikki ole niin yksiselitteistä. En osaa kuvitella, että kuinka pahat syyllisyydentuskat päihdeäideillä on ollessaan niin raskaassa tilanteessa. Varmasti monella olisi halu lopettaa ja varmasti monet tiedostavat tekevänsä väärin... Saataisiinko pakkohoidolla apua myös äideille, ei vain syntymättömille lapsille? Mutta kyllähän tässä on isot moraaliset ongelmat myös - meillä kun on kaikilla se vapaus olla ja elää valitsemallamme tavalla. En haluaisi elää sellaisessakaan poliisivaltiossa, jossa kansalaisen vapaus vietäisiin. Jos päihteiden käytöstä raskausaikana tehtäisiin laitonta, niin katoaisivatko moraaliset ongelmat? En tiedä. Mutta jotain pitäisi tehdä. Jonkun pitäisi tehdä jotain!

Onhan se yhteiskunnan velvollisuus suojella kaikkia lapsia ja antaa heille mahdollisuus hyvään elämään.

2 kommenttia:

NP kirjoitti...

En voi muuta kuin yhtyä kirjoitukseesi.

Itselläni on tuttava, jonka äiti kiskoi viinaa odotusaikana ihan kunnolla. Ja valitettavasti sen tästä tuttavastani huomaa. :( Hänellä on monia haaveita, mutta epäilen niiden toteutumista, koska sikiöajan viinassa lilluminen on tehnyt tuhojaan.

PiKo kirjoitti...

Avot! Näin hyvinkin!!!

Eipä vois paremmin sanoa. Uskon, että raskauden aikainen pakkohoito suojelisi sekä sikiötä/vauvaa mutta myös antaisi äiteelle parempia eväitä tulevaisuuden elämään.

Samassa hetkessä saa surulla lukea, miten ensikoteja lakkautetaan, paikkoja supistetaan ja henkilökuntaa irtisanotaan. Työtä ois tehtävä mutta kun tekijät heitetään pellolle - hirveetä.

Upeasti tosissaan artikuloitu ajatukset, ois voinut tulla minun kitusistanikin - muttei näillä aivoilla...